Victor Brauner si insotitorii

de Nicolae, Emil

Victor Brauner si insotitorii
Mareste imaginea

Victor Brauner si insotitorii

Editura: HASEFER
Categoria: Beletristica » Altele » Altele
Status: Disponibil (in limita stocului)
Apreciere: 4.0/7 (7 voturi)
Timpul maxim de procesare al acestui produs este de 2 zile.
Produsele de curand epuizate nu cad sub incidenta acestor estimari, iar disponibilitatea lor va va fi comunicata in 7 zile de la data comenzii.

Descriere - Victor Brauner si insotitorii

Daca nu mai e cazul sa revin asupra argumentelor, deja cunoscute, care-l plaseaza pe Victor Brauner printre protagonistii de frunte ai avangardei istorice universale, totusi cred ca trebuie explicat termenul "insotitor(i)" in contextul nostru. Fara a eluda sensul propriu (si, in anumite momente din biografia artistului, el apare firesc prin vecinatati, intalniri, angajamente, conjuncturi si conjecturi, prietenii etc.), aria intelesurilor se largeste si capata nuante noi cand. discutam despre "insotitor(i)" din perspectiva culturala, artistica, spirituala sau chiar ezoterica (Victor Brauner ne obliga si la asta - a se vedea "insotitorul" Oscar Dominguez, cel pre-destinat ca sa-i scoata ochiul stangl). De aceea, insotitorii pot fi prezenti sau absenti fizic, pot fi aproape sau departe, pot fi reprezentati prin "urme", atitudini si idei, ori de toate acestea laolalta.
De pilda, aderenta la asa-numitul "spirit avangardist" al epocii si folosirea unui anumit limbaj provoaca asocieri si "insotiri". Cum, de asemenea, au fost numeroase si frecvente "despartirile" intre avangardisti / suprarealisti, pentru fel de fel de motive, nu totdeauna artistice. Iata, desi Andre Breton il exclude, formal, din randul suprarealistilor in 1948 (dupa episodul bine stiut, cu invinovatirea nefondata a lui R. Echaurren- Matta pentru sinuciderea lui Arshile Gorky), iar el insusi declara, mai tarziu, ca "tablourile mele nu se inscriu in nici o clasificare" si "nu se poate spune ca as fi un pictor suprarealist" (1965), toate referintele ulterioare il fixeaza pe Victor Brauner in tabloul miscarii respective. Asadar, pe de alta parte, se poate spune ca insotirea este o chestiune optionala pana la un moment dat, dupa care subiectul nu mai controleaza fenomenul.


Sasa Pana
Leopold Kosch
Medi Dinu
Margit Brauner
Petrica Vulpescu
Geo Bogza
Stephane Roll
Dorina Radulescu
Gellu Naum
Gherasim Luca
Rene Char
C. Brancusi
Ernesto Sabato
Andre Breton
Jacques Herold
G. Calinescu
F. Brunea-Fox
Ilarie Voronca
B. Fundoianu
S. Alexandrian
Madeleine Novarina
Alain Jouffroy
R. Matta-Echaurren
Anton Prinner
Oscar Dominguez
Pablo Picasso
Jules Perahim

Nr. de pagini : 208
Anul aparitiei : 2013


Alte carti de la editura HASEFER

Editura HASEFER. Carti de la editura HASEFER
-15%
Ca la mama acasa. Bucate traditionale evreiest
Cuprins: Partea I - Povestiri in jurul vetrei - Cuhnia de alta data - Vineri seara si sambata (Sabat) - Sarbatori Partea a II-a - Antreuri si gustari - Supe si borsuri - Preparate din peste - Preparate din pasare - Preparate din carne de vita - Garnituri - Preparate cu fasole uscata - Sosuri - Salate - Deserturi Partea a III-a - Reguli generale ale bucatariei caser - Caseritul carnii de vita - Caseritul carnii de pasare - Utilizarea de sabata a bucatariei - Utilizare
Editura 

HASEFER

  22,00 18,70 Lei
Vezi toate cartile editurii HASEFER

Contact rapid

Call Center

 021.539.07.07  0726.17.35.39

Date companie

Administrat de: MG NET Distribution SRL | PROTECTIA CONSUMATORILOR – A.N.P.C. Tel. 021 9551 | Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal nr. 19898Social Media

     

Urmarire colet
un serviciu LivrariOnline.ro
Program profesori
Folosim servicii
Sigla PlatiOnline.ro