Descriere - Pachet de Carti pentru Asistenti Medicali: Urgente Medico-Chirurgicale si Tehnica Ingrijirii Bolnavului
Pachet de Carti pentru Asistenti Medicali cuprinde doua titluri:
- Urgentele medico-chirurgicale. Sinteze pentru asistentii medicali
- Cartea asistentului medical
Descriere - Urgentele medico-chirurgicale. Sinteze pentru asistentii medicali. Editia a III-a
Lucrarea Urgentele medico-chirurgicale - Sinteze pentru asistentii medicale de autor Lucretia Titirca de la editura Medicala, nu vrea sa fie decat prezentarea sub forma de conspecte, pe baza unei vaste bibliografii referitoare la urgentele medico-chirurgicale, din lucrari care se adreseaza, indeobste medicului, dar pe care am urmarit sa le fac accesibile cadrelor medii.
Fiecare conspect este o sinteza, a unor date din multitudinea de surse ale unor autori de prestigiu.
Nu pot avea pretentia de originalitate si nici ca am tratat toate situatiile de prima urgenta posibile; m-am straduit doar sa extrag esentialul pentru cadrele medii sanitare; acuratetea informatiei stiintifice este garantata, de prestigiul autorilor cartilor si articolelor consultate si conspectate.
Pentru temele care se dau in vederea pregatirii pentru activitatea zilnica, pentru examene, concursuri etc., exista bibliografie, dar aceasta se adrese cu precadere medicilor.
Personal, am simtit permanent nevoia unei asemenea lucrari de sinteza, atunci cand am organizat cursuri de perfectionare, cand cadrele medii au participat la concursuri si in ultimii, sau mai de graba in prima instanta, in cazurile reale care necesitau un prim ajutor cat de cat competent in prima faza, in care nu este prezent medicul, ci doar cadrul mediu sanitar, care trebuie sa intervina de urgenta pana la sosirea medicului sau pana la transportarea accidentatului sau bolnavului intr-un serviciu specializat.
Am simtit mereu lipsa unei lucrari care sa cuprinda la un loc cazurile cele mai frecvente de accidente sau manifestari bruste ale unor boli, lipsa lucrarii care sa cuprinda, urgentele medico-cbirurgicale pentru mai multe specialitati si in termeni accesibili integral cadrelor medii.
In prezent, perfectionarea profesionala a cadrelor medii, referindu-se la urgentele medico-chirurgicale, este foarte greu de realizat deoarece bibliografia pe care le-o indicam este scrisa de profesori medici si pentru medici, greu accesibila calitativ si cantitativ cadrelor medii.
Miile de cadre medii nu au la indemana atata material si chiar daca ar avea, ar trebui sa rasfoiasca mii de pagini, asa cum a trebuit sa fac eu pentru a conspecta aceste teme.
Rod al experientei de decenii a autoarei, atat ca asistenta medicala intr-un mare spital judetean, cat si de cadru didactic intr-o Scoala tehnica sanitara, lucrarea de fata este o prezentare - sub forma de conspecte - a situatiilor de prima urgenta intalnite in activitatea de zi cu zi a oricarui cadru mediu sanitar, atunci cand, nefiind prezent medicul, acesta trebuie sa intervina de urgenta si sa acorde un prim ajutor cat de cat competent.
Meritul principal al lucrarii consta in excelenta sistematizare a tematicii vaste a urgentelor medico-chirurgicale, bazata pe o vasta bibliografie, ceea ce usureaza mult studiul miilor de cadre medii care nu au la indemana atata material si care, iata, prin intermediul acestei carti au acces la un instrument de perfectionare, indispensabil in activitatea lor.
Nr pagini: 396
An aparitie: 2019
Descriere - Cartea asistentului medical (Tehnica ingrijirii bolnavului). Editia a VII-a
Tehnica ingrijirii bolnavului este disciplina de baza a tuturor asistentelor medicale care lucreaza la patul bolnavului. Scopul studiului acestei materii este de a reimprospate si pefectionare a asistentele medicale cu elementele de baza ale profesiunii lor fara de care nu-si pot indeplini sarcinile ce le revin in opera de ocrotire a sanatatii. Cunoasterea tehnicii corecte de ingrijire a bolnavului determina in mare masura calitatea muncii asistentei.
Aceste cunostinte imbinate cu constiinciozitate si cu un inalt sentiment de umanitarism contribute la imbunatatirea continua a calitatii inqrijini bolnavilor din unitatile noastre sanitare ambulatorii si spitalicesti.
Continutul disciplinei privind tehnica inqrijirii bolnavului este foarte vast si neomogen. El constituie insa un tot, prin scopul pe care il are: Ingrijirea bolnavului. Tehnica Ingrijirii bolnavului cuprinde toate verigile de munca ale asistentei: primirea bolnavului In spital, ingrijirile generale acordate acestuia, esistente la examinarea bolnavului si supravegherea lui, alimentatia, recoltarile de produse biologice si patologice, examinarile urgente de laborator, tehnica testelor cutanate, pregatirea bolnavilor pentru examinarile complementare radiologice, endoscopice etc., tehnica tratamentului fizic si medicamentos, ca si particularitatile de ingrijire ale diferitelor categorii de varste si de boli.
Tehnica Ingrijirii bolnavului trebuie sa se ocupe si cu problemele mediului optim de spitalizare inclusiv cu umanizarea spitalului. Simtul estetic al asistentei, imbinat cu cunostintele ei de specialitate asupra functionalitatii institutiilor curativo-profilactice si asupra regimului terapeutic de proiectie, pot contribui mult la realizarea unor conditii de mediu cat mai prielnice vindecarii bolnavilor.
Asistenta medicala este un cadru cu pregatire tehnica multilaterala. Cunostintele ei medicale se bazeaza pe intetegerea fondului fiziopatologic al fenomenelor morbide si cunoasterea bazei teoretice a tehnicii moderne, pe care o aplica zi de zi la patul bolnavului in cursul procedeelor de investigatie si tratament. In vederea acestui scop, ea trebuie sa fie inarmata cu cunostinte de patologie generala, de clinica, farmacologie, terapeutica, sociologie si psihologie etc., insusite pe o baza solida de cunostinte generale, pe care, in parte, le aduce de pe bancile scolii medii (fizica, chimie, zoologie, botanica, biologie, matematica etc.), In parte si le insuseste pe bancile scolii sanitare (anatomie, fiziologie, biochimie, microbiologie, parazitologie etc.).
Predarea materialelor de specialitate (medicina interna, chirurgie, pediatrie etc.), asigura aportul de cunostinfe de patologie si clinica, necesare asistentei, care imbinate cu notiuni de sociologie si de psihologie a bolnavului, asigura intelegerea esentei muncii sale la patul bolnavului. Numai pe baza acestora, fara cunoasterea tehnicilor de ingrijire a bolnavului, a metodelor de investigare, a tehnicii terapiei moderne ea nu-si va putea insa indeplini sarcinile ce-i revin. Aplicarea stiintelor medicale la patul bolnavului implica cunoasterea tehnicii corecte de ingrijire a bolnavului.
Studierea tehnicii ingrijirii bolnavilor trebuie sa constituie preocuparea permanenta a asistentelor medicale. Dezvoltarea si tehnicizarea continua a stiintetor medicale impun cadrelor medii din retetele sanitare aprofundarea permanenta a calificani lor profesionale. Am cautat ca la adunarea materialului si la selectionarea metodelor de munca sa tin seama si de experienta profesionala a spitalelor cu traditii in sperante de a o generaliza si printre cadrele medii, contribuind la calificarea lor profesionala permanenta.
Asteptata cu mult interes de cadrele medii din tara noastra, a aparut editia a VII-a a lucrarii reputatului Carol Mózes, editie adaugita si imbunatatita cu ultimele date in materie la zi. Tehnica ingrijirii bolnavului este disciplina de baza a tuturor asistentelor medicale. Scopul reeditarii acestei lucrari este perfectionarea acestor cadre medicale cu elementele de baza ale profesiunii lor, contribuind astfel la imbunatatirea calitatii actului medical. Studiul tehnicii ingrijirii bolnavului trebuie sa constituie preocuparea permanenta a asistentelor medicale. Dezvoltarea si tehnicizarea continua a stiintelor si aparaturii medicale impun cadrelor medii de toate specialitatile aprofundarea permanenta a calificarii lor profesionale.
Nr pagini: 1246
An aparitie: 2014