Descriere - Nadejdea vindeca: O poveste adevarata despre o pierdere zdrobitoare si o iubire invingatoare
Nadejdea vindeca: O poveste adevarata despre o pierdere zdrobitoare si o iubire invingatoare / Hope Heals: A True Story of Overwhelming Loss and an Overcoming Love de Katherine si Jay Wolf este o poveste motivationala adevarata despre dragoste, suferinta, boala, supravietuire si reinventare. Este o poveste clasica despre un sfarsit transformat intr-un nou inceput.
O poveste despre cum un accident vascular cerebral suferit intr-o fractiune de secunda poate transforma viata unei intregi familii pentru totdeauna. Unsprezece interventii chirurgicale, un om normal transformat intr-o persoana cu dizabilitati, o multime de libertati transformate in neputinte, aceasta este pe scurt povestea lui Katherine care isi traieste drama cu demnitate, dar mai ales cu intelepciune si cu o credinta de nezdruncinat:
„Ceea ce mi s-a intamplat mie este un caz extrem; cu toate acestea, nu difera prea mult de experientele cu care se confrunta toata lumea. Sunt un fel de microunivers pentru trairile fiecaruia. Abia daca pot merge, chiar si sprijinita in baston, dar cine se simte cu adevarat liber, chiar daca poate pasi in voie? Am paralizie faciala, dar cine crede ca e frumos chiar daca arata normal? Nu-mi pot coordona miscarile mainii drepte si nu pot tine nimic in ea, nici macar copilul, dar cine se considera un parinte competent chiar daca aptitudinile ii sunt intacte? Luni de zile nu am putut sa mananc si chiar si in ziua de astazi am dificultati la inghitire, dar cine se simte pe deplin satisfacut chiar daca se poate bucura de fiecare deliciu pe care-l pofteste? Acum, sunt mai tot timpul obosita, dar cine are energia de a trai viata din plin? Vocea imi este alterata, dar cine crede ca se poate face pe deplin inteles chiar daca vorbeste raspicat? Vad dublu, dar cine poate vedea limpede chiar daca vede normal? Viitorul meu e incert, dar al cui nu este? Asa ca, indiferent de situatie, toti oamenii simt ce traiesc eu acum. Nu se simt liberi. Nu se simt intelesi. Nu se simt impliniti.”
Katherine intelege ca nimeni nu este scutit de suferinta chiar daca nu are nicio suferinta vizibila majora si atunci gaseste puterea necesara pentru a-si vindeca viata prin nadejde, pentru a descoperi bucuria chiar si in mijlocul tristetii si pentru a alege sa fie multumita chiar si atunci cand ii vine foarte, foarte greu, dar mai ales pentru a trata suferinta ca pe o binecuvantare menita sa o inspire in legatura cu modul in care ar trebui sa isi traiasca restul vietii.
Cartea este impartita in patru parti dupa cum urmeaza:
Partea I: Visul spulberat
In prima parte a cartii aflam cum a inceput spulberarea visului lui Katherine si Jay Wolf, doi tineri crestini, ambii in varsta de 26 de ani, casatoriti si avand un copil de sase luni. Totul a inceput intr-o dupa amiaza banala, ce nu avea nimic in plus, nimic in minus, fata de alte dupa amiezi. O dupa amiaza in care malformatia venoasa arteriala (MVA) (n.r: o afectiune congenitala care provoaca o ingramadire anormala a vaselor de sange) de care suferea Katherine avea „sa isi arate coltii”.
Lui Katherine i s-a facut rau, a fost chemata ambulanta iar la spital s-a aflat ca suferise un atac cerebral hemoragic, din cauza malformatiei mai sus amintite. Si asa, viata lor aproape perfecta si-a schimbat in doar o clipa traiectoria... Si asa „mitul inocent al tineretii nemuritoare se sparge ca un balon de sapun”.
Tot aici derulam timpul inapoi, si ajungem in urma cu opt ani cand s-au cunoscut cei doi si pe cand protagonistii acestei carti erau doar doi „boboci” la facultatea Samford, Alabama, SUA. Asistam la evolutia relatiei lor, la cererea in casatorie si la nunta lor si apoi schimbam registrul, mutandu-ne pe malul oceanului, in Malibu, Los Angeles, unde cei doi se stabilesc dupa nunta. Ea pentru a lucra ca model, el pentru a-si incepe studiile de drept.
Cei doi se vor integra rapid intr-o comunitate crestina si vor trai aproape de Dumnezeu, asa cum au facut-o de altfel toata viata, intr-un oras in care Dumnezeu parea a fi mai indepartat decat oriunde altundeva.
Firul povestii aluneca mai departe spre momentul vestii ca vor avea un copil, asistam la nasterea lui James, un copil venit parca exact la timp pentru a-i oferi mamei lui un motiv serios sa traiasca si apoi la accidentul cerebral dupa care, legile naturii vor trebui pacalite pentru ca Katherine sa supravietuiasca.
In cele din urma povestea se muta intr-un spital, la sectia ATI, unde, suferinta, lacrimile, rugaciunile, solidaritatea, speranta si miracolele par a face o echipa foarte buna impreuna. Aflam detalii amanuntite exprimate in termeni medicali complicati despre complexitatea cazului lui Katherine din punct de vedere medical si descoperim totodata drama lui Jay care constientizeaza din ce in ce mai clar ca sotia lui nu va mai putea fi niciodata femeia de care s-a indragostit. Asistam la primele sedinte de kinetoterapie ale lui Katherine, parasim sectia ATI si ne mutam ulterior intr-un salon de neurorecuperare.
Partea a II-a: O asteptare indelungata
A doua parte a cartii ne introduce in universul celei care devenise intre timp „fata miracol” – Katherine, datorita supravietuirii sale miraculoase unui atac cerebral foarte grav.
„Fata miracol” afla asadar ca este totodata fata care si-a pierdut o mare parte din abilitatile de baza de altadata. Afla ca fiul ei este ingrijit de altcineva si ca propriul ei corp nu o mai asculta deloc. Singura ei consolare ramane insa faptul ca este, dincolo de toate, un miracol...
Observam cat de bogata este totusi viata lui Katherine, desi nu poate sa faca nimic altceva toata ziua decat sa stea intinsa in pat. Familia si prietenii care se perinda in vizite, vestile despre implicarea totala a comunitatii crestine din care facea parte pentru a o ajuta pe ea si pe familia ei, momentele petrecute cu Jay si cu James, personalul medical, propriile ei fantezii, micile intamplari din spital, chiar si o adevarata „aventura” cu ajutorul terapeutului recreational, toate acestea o fac parte a unei vieti destul de intense in ciuda trupului inert si neputincios in care s-a trezit dintr-o data captiva.
Asistam la micile victorii ale lui Katherine care trece treptat de la stadiul unui om care respira cu ajutorul aparatelor, este hranit de aparate, comunica prin aparate, si nu se poate misca, la o varianta mult imbunatatita. In plus, devine o sursa de inspiratie pentru cei din jur, iar asta o face sa capete si mai multa incredere si, si mai mult curaj. Cu toate acestea eforturile ei de a deveni o varianta cat mai buna a sa insasi in noua ei viata trebuie sa continue. Iar Centrul Medical UCLA in care isi petrecuse ultimele saptamani nu o mai putea ajuta in acest sens.
Partea a III-a: Miracolul continua
O regasim asadar pe Katherine internata la Centrul de Tranzitie Casa Colina - una dintre cele mai bune institutii de recuperare neurologica pe termen lung din America. Jay si James vor parasi si ei Los Angelesul pentru a fi mai aproape de ea. Insa pe masura ce eforturile de recuperare sunt tot mai mari, constientizarea faptului ca viata ei nu va mai fi niciodata ca inainte incepe sa doara tot mai mult...
Cu toate acestea, Katherine face progrese tot mai mari in lupta cu boala. Viata ei nu mai inseamna numai terapie institutionalizata ci si reintoarcerea in societate. Merge la manichiura, face vizite acasa unde petrece timp alaturi de James si Jay, revine in mijlocul comunitatii crestine de care se simte foarte atasata, isi viziteaza vechii prieteni, pana ce, in cele din urma paraseste centrul mutandu-se impreuna cu Jay si James. Cei doi soti vor fi fericiti sa constate astfel ca:
„Am fost incercati, dar nu si infranti. Am trecut prin situatii pe care niste tineri de douazeci si ceva de ani nu ar trebui sa le cunoasca niciodata, dar, in acelasi timp am fost coplesiti cu incomensurabilele binecuvantari ale Domnului.”
O escapada surpriza in Malibu pregatita de Jay va fi un bun prilej pentru cei doi soti sa rememoreze viata lor de dinainte de accidentul lui Katherine, sa se vindece de trecut, dar si sa isi incarce bateriile pentru a porni in noua lor viata. Iar Katherine va fi mai determinata ca oricand sa creada ca viata lor va fi din nou buna si frumoasa, pentru ca are o revelatie: este mai convinsa ca oricand ca nadejdea vindeca.
Paginile urmatoare vor demonstra din plin acest lucru, prin progresele uimitoare pe care le va face Katherine cu ajutorul sustinerii celor dragi, dar mai ales a propriei vointe, a credintei sale ca se poate recupera, a kinetoterapiei sau a interventiilor chirurgicale pe care le va suferi cu scopul de a-si imbunatati viata.
Dupa un an si jumatate petrecut la Centrul de Tranzitie Casa Colina, Katherine, Jay si James se pregatesc sa se reintoarca in Los Angeles, pentru a-si relua viata pe noile ei coordonate.
Partea a IV-a: Vindecarea
Revenirea in Los Angeles, casa noua in care cei doi se muta si noua activitate a lui Katherine, aceea de a scrie pe site (katherinewolf.info), povestindu-le oamenilor experienta ei, sunt adierea noii vieti ce va sa inceapa. Chiar daca suferinta este inca prezenta la orice pas, increderea intr-un viitor fericit este mai puternica decat lacrimile.
Insa chiar si asa, fragilul echilibru pe care il capata viata lor pentru scurt timp, se clatina din nou cand Katherine afla despre o noua problema de sanatate cu care se confrunta la doar doi ani de la atacul cerebral.
Dar increderea ei nu se naruie, ci devine din ce in ce mai puternica pe masura ce tot mai multa lume transforma povestea ei intr-o lectie de viata. Katherine primeste o multime de reactii pe blog de la oamenii care ii afla povestea, este invitata alaturi de Jay la universitatea la care amandoi au studiat pentru a tine un discurs pentru studenti despre intamplarile prin care au trecut, iar totul culmineaza cu un reportaj CNN difuzat in preajma sarbatorilor de iarna, astfel ca mesajul lor despre suferinta si rezilienta ajunge la mai multi oameni decat ar fi sperat vreodata. Constientizand faptul ca au ceva valoros de impartasit cu ceilalti, lui Katherine ii vine ideea de a crea un nou site intitulat „Hope Heals” („Nadejdea vindeca”). Povestea lor devine si film, iar in final Katherine si Jay isi descopera adevarata chemare a vietii care, paradoxal, se naste din cea mai mare tragedie care i-a lovit.
Finalul cartii este cu adevarat fabulos data fiind starea de sanatate in continuare precara a lui Katherine, dar este totodata un motiv in plus pentru noi toti ceilalti sa nu ne oprim niciodata din a crede in cele mai indraznete visuri chiar si atunci cand toate imprejurarile par a ne fi nefavorabile. Finalul cartii este un bun prilej pentru fiecare dintre noi, sanatos sau nu, greu incercat de suferinta sau scutit de aceasta povara pentru a medita. Pentru a medita la marea sansa care ne-a fost data odata cu aceasta viata, indiferent daca intamplarile din ea sunt asa cum am sperat sau dimpotriva.
Povestea lui Katherine este cel mai bun exemplu ca exista fericire chiar si in suferinta si ca viata trebuie sa mearga mai departe oricat de tare ar durea, pentru a te bucura de cele mai profunde adevaruri si semnificatii ale ei:
„Din momentul accidentului cerebral, am suferit unsprezece interventii chirurgicale si, probabil, voi avea parte si de altele, de multe altele, in viitor. Inca nu merg bine si nu-mi folosesc mana dreapta cum trebuie, nu mananc, nu vorbesc, nu vad si nu aud normal. In prezent, am atat osteoporoza, cat si artrita. Acest corp de treizeci si trei de ani se simte mai batran decat unul de optzeci si trei de ani. Mi s-a dat o sarcina dificila, ca sa nu spun mai multe.
Cu toate acestea, in ultimii sapte ani din aceasta saga, am invatat sa fac multe lucruri cum trebuie: sa astept cum trebuie, sa fac fata unei situatii cum trebuie, sa perseverez cum trebuie si chiar sa pierd cum trebuie. Cultura noastra ne spune sa reusim, sa fim frumosi, sa evitam durerea si sa fim fericiti. Dar daca tot ceea ce conteaza in viata este exact contrariul?”
TESTIMONIALE:
„Am citit aceasta carte cu lacrimi in ochi, dar cu inima saltandu-mi de bucurie. Jay si Katherine sunt o marturie dura, dar totodata revigoranta, a increderii de nezdruncinat in Dumnezeu, in toiul incercarilor de neimaginat ale vietii. Aceasta carte ne aminteste unde putem regasi nadejdea intr-o lume in care nimeni nu stie ce aduce ziua care vine.”– David Platt, presedinte al International Mission Board si autorul cartii Radical, bestseller New York Times
„Nadejdea vindeca este o poveste frumoasa, adevarata, care ilustreaza dragostea si ocrotirea pe care ni le ofera Dumnezeu chiar si in cele mai intunecate perioade ale vietii. Daruirea lui Katherine si Jay unul fata de celalalt si fata de Domnul, in cea mai devastatoare etapa a existentei lor, este un exemplu care inspira. Aceasta carte te va ajuta sa intelegi cu inima ca El vede, stie, vegheaza si inca infaptuieste miracole in zilele noastre!”– Lysa TerKeurst, presedinte al Proverbs 31 Ministries si autoare de bestselleruri prezente in topul New York Times
„Jay si Katherine Wolf se bucura de respectul nostru de ani de zile, dar de-acum ne-au castigat si inima. Nadejdea vindeca nu este doar o carte scrisa superb; este duetul a doi oameni care il iubesc pe Iisus si care se iubesc. Este o carte scrisa dupa o partitura autentica, cu note inalte si note joase, dureroase. Acest volum nu contine doar o poveste impresionanta; este cantecul a doi oameni modesti care spun ce au invatat ei din iubire atunci cand ritmul vietii lor s-a schimbat pe neasteptate.” – Bob si Maria Goff, autorii cartii Love Does (Dragostea infaptuieste), bestseller New York Times
„Am dat intamplator peste blogul lui Katherine pe cand era la inceputul perioadei de recuperare. Cuvintele unei surori care lupta pentru viata ei ne-au cucerit pe toti. Acum, dupa multi ani, ea lupta pentru viata noastra, pentru ca noi sa traim din plin, profitand de tot ce ni se ofera. De neratat!” – Jennie Allen, fondatoare si vizionara a IF:Gathering si autoare a cartilor Anything (Orice) si Restless (Fara astampar)
„Ii cunosc pe Jay si pe Katherine si intampin cu bucurie aceasta carte, nu doar ca pe o relatare emotionanta a modului in care poti face fata tragediei, ci ca pe o frumoasa poveste a iubirii neobosite a unui cuplu – pentru Dumnezeu si pentru ceilalti.” – Philip Yancey, autorul bestsellerului What’s So Amazing About Grace? (De ce este gratia atat de speciala?)
„Cartea pe care o tii in mana este foarte puternica, intrucat, daca ti se va intampla vreodata un lucru ingrozitor, iti va servi drept ghid… Nadejdea vindeca s-ar putea dovedi cel mai de incredere tovaras in clipele de mare incercare si durere… Sa nu crezi ca «le-ai auzit deja pe toate». Povestea lor este atat de cruda, de intima si de incredibil de reala, incat nu ai cum sa nu te identifici cu ea.” – Joni Eareckson Tada, autoare de bestselleruri, director fondator al Joni and Friends International