Acest site folosește cookies pentru a furniza servicii și funcționalități personalizate. Prin vizitarea site-ului nostru, îți dai acordul pentru descărcarea acestor cookies. Am inteles
Operatorii responsabili cu fermele de pui de carne trebuie sa inregistreze si sa pastreze informatiile privind masurile aplicate pentru a controla si preveni infectiile, in mod specific masurile care au ca obiectiv controlul si prevenirea aparitiei Salmonellei si Campylobacterului zoonotice, precum si inregistrarea testelor efectuate si a rezultatelor acestora. PARTEA I. PROTECTIA SI BUNASTAREA PUILOR DESTINATI PRODUCTIEI DE CARNE Ordin nr. 30 din 30 martie 2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea normelor minime de protectie a puilor destinati productiei de carne Norma sanitara veterinara privind stabilirea normelor minime de protectie a puilor destinati productiei de carneCapitolul I. Obiectul si domeniul de aplicareCapitolul II. DefinitiiCapitolul III. Cerinte referitoare la cresterea puilorCapitolul IV. Instruire si consiliere pentru persoanele implicate in cresterea puilorCapitolul V. Inspectii si sanctiuniANEXEAnexa Nr. 1 la norma sanitara veterinara. Cerinte referitoare la exploatatiiAnexa Nr. 2 la norma sanitara veterinara. Cerinte de practicare a unei densitati de populare sporiteI. Cerinte referitoare la notificari si documentareII. Cerinte referitoare la verificarea parametrilor de mediuAnexa Nr. 3 la norma sanitara veterinara. Monitorizarea si necontroalele in abatorAnexa Nr. 4 la norma sanitara veterinara. FormareaAnexa Nr. 5 la norma sanitara veterinara. Criteriile de utilizare a unei densitati de populare sporite Directiva 98/58/CE a Consiliului din 20 iulie 1998 privind protectia animalelor de ferma Directiva 2007/43/CE a Consiliului din 28 iunie 2007 de stabilire a normelor minime de protectie a puilor destinati productiei de carneANEXEAnexa I. Cerinte referitoare la exploatatiiAnexa II. Cerinte de practicare a unei densitati de populare sporiteAnexa III. Monitorizarea si urmarirea in abatorAnexa IV. FormareaAnexa V. Criteriile de utilizare a unei densitati de populare sporite PARTEA A II-A. PREVENIREA SI COMBATEREA BOLILOR Regulamentul (CE) nr. 2160/2003 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind controlul salmonellei si al altor agenti zoonotici specifici, prezenti in reteaua alimentaraCapitolul I. Dispozitii introductiveCapitolul II. Obiective comunitareCapitolul III. Programe de controlCapitolul IV. Metode de controlCapitolul V. SchimburiCapitolul VI. LaboratoareCapitolul VII. ExecutiaCapitolul VIII. Dispozitii generale si finale ANEXEAnexa I. Zoonozele si agentii zoonotici pentru care sunt stabilite obiective comunitare de reducere a prevalentei in conformitate cu articolul 4Anexa II. Supravegherea zoonozelor si agentilor zoonotici enumerati in Anexa IA. Cerinte generale aplicate programelor nationale de controlB. Cerinte minime de esantionareC. Cerinte specifice privind efectivele de reproductie din specia gallus gallus si curcanii de reproductieD. Cerinte specifice privind efectivele de gaini ouatoareE. Exigente specifice privind carnea proaspataAnexa III. Criterii specifice pentru stabilirea serotipurilor de salmonella relevante din punctul de vedere al sanatatii publice Regulamentul (UE) nr. 200/2012 al Comisiei din 8 martie 2012 privind un obiectiv al Uniunii de reducere a Salmonella enteritidis si Salmonella typhimurium la efectivele de pui de carne, astfel cum se prevede in Regulamentul (CE) nr. 2160/2003 al Parlamentului European si al ConsiliuluiAnexa. Programul de teste necesar pentru verificarea realizarii obiectivului Uniunii mentionat la articolul 1 alineatul (2)1. Cadrul de prelevare de probe2. Monitorizarea puilor de carne2.1. Frecventa esantionarii2.2. Protocol de prelevare a probelor2.2.1. Instructiuni generale pentru esantionare2.2.2. Instructiuni specifice pentru anumite tipuri de exploatatii2.2.3. Esantionarea efectuata de autoritatea competenta2.2.4. Transportul3. Analize de laborator3.1. Pregatirea esantioanelor3.2. Metoda de detectare3.3. Serotipizarea3.4. Metode alternative3.5. Depozitarea tulpinilor4. Rezultate si raportare4.1. Calcularea prevalentei pentru verificarea realizarii obiectivului Uniunii4.2. Raportare PARTEA A III-A. RECOMANDARI SI SFATURI PRACTICE Ghid privind bunele practici de igiena pentru prevenirea si combaterea microorganismelor patogene, in special cu referire la prezenta salmonellei in efectivele de pasari din specia gallus gallus (pui de carne) crescute pentru carne - la ferme si in timpul prinderii, a incarcarii si a transportului acestoraPrefataCuprinsIntroducereA. La ferma1. Biosecuritatea2. Managementul3. Monitorizarea si procedurile de recoltare a probelor4. Curatenia si dezinfectiaB. Prinderea, incarcarea in custi si transportul pasarilor vii 1. Depopularea: instructiuni privind igiena pe durata prinderii si a incarcarii in custi2. Transportul animalelor vii: instructiuni privind igiena in timpul transportuluiC. Pastrarea evidentelor, transferul de date si comunicarea1. Evidente2. Pastrarea evidentelor3. Comunicarea externaAnexeI. Trimiteri la legislatie, la planuri de calitate si la alte surseII. Laboratoare autorizateIII. DefinitiiIV. Lista de verificare pentru pregatirea unui plan elaborat in vederea masurilor de biosecuritate si a celor privind curatenia si dezinfectia unitatilor de pui de carne si pentru mijloacele de transportAnul aparitiei: 2013Nr. pagini: 158 Format: A5