Pasii catre un TU asa cum iti doresti. Cum sa iti indeplinesti obiectivele de dezvoltare personala anul acesta
Seneca spunea: “Dacă nu știi în ce port vrei să ajungi, niciun vânt nu este favorabil." Care sunt porturile în care ți-ai propus să ajungi anul acesta și cum ai vrea să te simți la finalul anului?
Fiecare început de an ne aduce cu el un nou set de obiective, dar și șanse de a le atinge. În acest articol aș vrea să discutăm despre cum putem să îndeplinim obiectivele noastre astfel încât acestea să nu rămână doar niște idei pe care s-a așternut deja praful în luna martie.
1. Primul pas este să răspundem la întrebările „Ce îmi doresc anul acesta?”, „Care sunt domeniile unde îmi doresc să evoluez?”. Răspunzând la aceste întrebări, identificăm mai întâi care sunt domeniile în care îmi doresc să evoluez.
Ți-aș propune să realizezi un Vision Board în care să adaugi domeniile în care îți dorești să evoluezi. Câteva exemple de domenii din care poți alege: Sănătate, Job, Călătorii, Somn, Mâncare sănătoasă, Grija față de sine, Sport, Fericire, Spiritualitate, Încredere în sine, Relaxare, Relațiile mele, Implicare în comunitate, Relația de cuplu, Familia etc.
2. După ce am identificat domeniile, urmează să stabilim ceea ce urmează să facem, adică să stabilim ca obiectivele noastre sa fie SMART. Fiecare obiectiv este necesar să fie:
- Specific: Fii clar cu privire la ceea ce vrei să realizezi.
- Măsurabil: Stabilește criterii concrete pentru a evalua progresul.
- Tangibil: Asigură-te că obiectivele tale sunt realiste și realizabile.
- Relevant: Obiectivele ar trebui să se alinieze cu valorile și direcția ta de dezvoltare personală.
- Limitat în timp: Stabilește termene limită pentru a-ți menține concentrarea și motivația.
De exemplu, în loc să formulăm "Vreau să fiu mai sănătos," o sa scriem sub domeniul sănătate: „În următoarele 3 luni, voi face 30 de minute de exerciții fizice moderate de cel puțin 3 ori pe săptămână.”
În Vision Board vom lua fiecare domeniu ales de noi si vom scrie imediat sub el obiectivele noastre formulate SMART.
3. Următorul pas după setarea obiectivelor este sa ne facem un plan de acțiune.
Împarte fiecare obiectiv în pași mici și creează un plan detaliat. În acest fel, vei ști exact ce trebuie să faci pentru a-ți atinge obiectivele.
De exemplu, dacă obiectivul tău este să îți îmbunătățești stima de sine, planul de acțiune poate include citirea unor cărți motivaționale, completarea unui jurnal zilnic pentru observarea stărilor tale emoționale și a reusitelor tale și chiar participarea la ședințe de psihoterapie.
4. Odată realizat planul urmează așezarea Vision Bordului într-un loc vizibil și urmărirea lui zilnică.
Ceea ce ne ajută este să folosim o Lista de To Do pentru fiecare zi, în acestă listă completăm ceea ce ne-am propus sa realizam. De exemplu, dacă am ca obiectiv schimbarea jobului pe lista mea de To do va exista verificare zilnică a site-urilor de joburi.
Avem aici diferite aplicații care ne pot ajuta, de la calendarul fizic de pe birou până la calendarul Google și până la aplicații mai complexe de urmărire a obiceiurilor noi. Scopul acestora este să monitorizăm planul stabilt.
5. Schimbarea are nevoie de timp si de aceea, fiecare zi și fiecare nou obicei realizat zilnic este o mică victorie ce merită sărbătorită! Gândește-te cum ai putea să te răsplătești pentru obiectivele realizate. De asemenea, dacă nu reușim să realizăm zilnic ce ne-am propus, este important să ne adaptăm și să ne ținem de planul nostru în ziua următoare. Să fim flexibili și să ne adaptăm schimbării poate să fie chiar un obiectiv ce merită dezvoltat.
6. Pentru a dezvolta obiceiuri noi și a crește, este necesar să spunem NU obiceiurilor care ne pot dăuna fără măcar sa știm. Iată câteva dintre acestea: folosirea în exces a device-urilor, dependența de zahăr, cumpărături compulsive pe Internet sau în magazine, urmărirea în exces a serialelor și filmelor, etc.. Aceste obiceiuri ne pot acapara mult timp zilnic și dacă le diminuăm timpul alocat, o să fim surprinși cât timp pentru obiceiuri sănătoase ne va rămâne.
7. Un secret pentru a avea timp este să păstrăm un echilibru între viața personală și cea profesională. Chiar dacă avem o viață profesională activă și provocatoare, este important să alocăm timp și pentru hobby-urile noastre și pentru relaxare.
Dezvoltarea personală este un proces continuu, de aceea fii deschis să înveți mereu și să te adaptezi la schimbările care apar! Participă la cursuri, citește cărți și caută noi modalități de a-ți îmbogăți cunoștințele și abilitățile.
Mult succes în călătoria ta către un tu mai bun și succes în descoperirea potențialului neexplorat din interiorul tău!
Iulia Dolipschi, o persoană empatică, creativă și veselă, este psihoterapeut adlerian, acreditat de Colegiul Psihologilor din București, cu o experiență profesională de peste 14 ani de lucru cu oamenii, atât cu adulți, cât și cu copii.
Mai multe informații despre Iulia: https://terapeutiuliadolipschi.ro/
Descoperă mai jos selecția Iuliei de cărți care te pot ajuta să îți setezi obiectivele și cu ajutorul cărora poți afla cum să le atingi: