Descriere - Zanzibarezul. Jurnalul unui lunatic in Zanzibar
Cartea lui Ciprian Iftime este pretioasa gratie curgerii melodioase a scrisului, a profunzimii si a capacitatii de analiza psihologica a scriitorului, a tumultului de sentimente si emotii, pe care le surprinde uneori grav, alteori jucaus, oferindu-i astfel cititorului imaginea calatoriei ca aventura exterioara, dar si interioara. In plus, cele doua cai de calatorie spre Sine par sa se impleteasca, sa curga impreuna, creand un mediu ambiant interesant pentru cititor si o dinamica robusta a romanului.
Mi-a placut aceasta carte, m-a surprins, adesea, mi-a trezit curiozitatea si dorinta de a o parcurge mai departe, mi-a trezit visul de a calatori in locuri exotice, dar – mai ales – mi-a amintit ca cea mai tulburatoare si constanta calatorie a omului este cea catre Sine, pe care trebuie sa o faci acolo unde esti, in propria ta experienta de viata. Probabil ca, daca viata nu-l va atrage pe alte carari, Ciprian Iftime va gasi in scris o cale de exprimare a Sinelui sau, caci mi se pare ca este destinat sa se exprime ca scriitor in aceasta viata.
Am ramas cu sentimentul ca ma aflu in fata unui scriitor, care paseste decisiv, prin cartea de fata, in lumea cuvintelor.
Maria Timuc
"Am simtit ca citesc jurnalul unui prieten. De fapt, Ciprian e fiecare dintre noi, un personaj aflat intr-o continua cautare. O carte scrisa cu multa asumare, sinceritate si vulnerabilitate, care ne arata ca lumea e a celor curajosi. Ca orice calatorie exterioara e, mai presus de orice, o calatorie interioara, de descoperire si auto-cunoastere. Ca lumea nu e despre lume, neaparat, ci despre noi insine in ea. Paginilor scrise intr-o nota obiectiva, aproape grava, li se alatura notatiile cu implicatii afective. Intregul devine o chemare spre taramuri necunoscute, pentru a croi drumul spre noi insine. Un traseu spre maturitate, nuantat cu povesti uneori intime, alteori presarate cu aromele cotidianului prozaic ale vietii reale din Zanzibar – dincolo de turismul in masa si exotismul unei insule din Africa. O incursiune in viata unui lunatic devine astfel o incursiune in viata fiecaruia dintre noi, indiferent de drumurile pe care le strabatem - fie ca simpli privitori, fie ca protagonisti.”
Andreia, HaiHui in doi
Personaje, marturisiri picante, intamplari demne de filme si mult umor, impletite cu onestitatea unui (aproape) psiholog. Cu ajutorul acestor unelte si a scriiturii sale vulnerabile, Ciprian Iftime te ia cu el in cea mai importanta calatorie din viata sa. "Zanzibarezul - Jurnalul unui lunatic si alte povestiri sub soare" este o carte pe cat de simpla, pe atat de intima. Ca iti va trezi emotia regasirii cu sinele, pai asta este ceva la care te inhami inca de la primele pagini. Dar umorul va fi acolo sa faca din aceasta calatorie sub Luna plina una de neuitat. In urma anilor petrecuti in lume si prin tonul empatic, Ciprian iti desluseste misterele mult prea neintelese ale Africii, facandu-te sa intelegi ca evolutia, schimbarea, adaptarea si echilibrul nu sunt doar niste cuvinte profunde si intamplatoare pe o plaja, la un apus de soare rosu african. Din contra, vei afla cum ele pot face ca superficialul sa paleasca in fata unei vieti mult ravnite.
Sori Tigaeru, HaiCuSori
Il cunosc pe Ciprian de cativa ani, am locuit la el in Zanzibar multe saptamani, ba chiar luni, care legate ar insuma o perioada maricica, iar unele dintre povestile din carte imi sunt familiare; cu toate astea, lectura cartii lui a fost noua si fascinanta. Am gasit in carte doua povesti care se impletesc, a lui personala, brutal de onesta, dura pe alocuri, dar foarte curajoasa si asumata, si o alta mult mai blanda, mai dulce, a insulei pe care si eu o iubesc teribil. M-am uitat in cartea lui ca intr-un caleidoscop colorat, viu, magnetic, in care imaginile se formeaza si se deformeaza in timp ce o parcurgi, alcatuind si realcatuind incontinuu noi perspective si nuante, noi adancimi si fatete.
Petronela Rotar, scriitoare si psiholog
Cartea aceasta este ca un segment dintr-un puzzle prezentat exact asa cum sunt amintirile in relatarea experientei noastre de viata, uneori cu piese scalciate, adesea cu piese lipsa, cu unele imagini extrem de vii si de fascinante, care ne prezinta imaginile clar de la o prima vedere si cu unele colturi in care un amalgam dens de culori cere putin mai multa atentie. Avem in fata ochilor o imagine desfasurata a unei secvente din viata unui calator prin lume si prin propriul suflet. O calatorie facuta cu autenticitate, asumare si vulnerabilitate, in care nimic nu este estompat sau ascuns, permitandu-ne sa intelegem cat de multa forta si curaj exista in imperfectiune si vulnerabilitate.
Sandra O'Connor, psiholog si autor