Acest site folosește cookies pentru a furniza servicii și funcționalități personalizate. Prin vizitarea site-ului nostru, îți dai acordul pentru descărcarea acestor cookies. Am inteles

Poți afla mai multe despre cookies și poți schimba setările lor aici.

J. K. Rowling

Rowling, J. K.
J. K. Rowling s-a nascut la Chipping Sodbury, in South Gloucestershire, langa Bristol in Anglia, pe 31 iulie 1965. A facut studiile la Universitatea Exeter si din Paris. Este licentiata in limba si literatura franceza. A lucrat initial in Londra in cadrul companiei Amnesty International si a predat franceza.

Ea este creatoarea personajului Harry Potter.

Plecand ca sa predea engleza ca limba secundara in Portugalia, l-a intalnit pe Jorge Arantes, un jurnalist de televiziune. Ceva mai tarziu, se vor casatori, iar Joanne o va naste in 1994 pe Jessica. Cei doi au divortat insa cateva luni mai tarziu.

Pe 26 decembrie 2001, s-a remaritat cu doctorul Neil Murray intr-o ceremonie privata la casa sa din satul Perthshire. La 23 martie 2003, Joanne a adus pe lume al doilea copil al sau, un baiat pe nume David Gordon Rowling Murray.

Desi un prim editor i-a refuzat cartea Rowling a insistat si gasit un al doilea, gata sa riste bani pentru un scriitor debutant cum era ea in acel moment. A avut o idee inspirata caci seria de sapte romane, din care au aparut doar cinci a avut un succes urias, declansand o adevarata Harry Potter manie. Au contribuit la aceasta primire si cele doua filme realizate la Hollywood, ecranizari ale Harry Potter si piatra filozofala si Harry Potter si camera secretelor. Cea de-a treia parte urmeaza sa aiba premiera in luna noiembrie 2005.

Se spune ca autoarea a scris ultimul capitol din ultimul roman, care se gaseste inchis intr-un seif al unei banci londoneze.

Universul Harry Potter
Reteta Harry Potter, desi contestata de unii critici literari mai scortosi a prins la copii, autoarea amestecand in cazanul magic magia, mitologia sau alchimia, recicland monstri din mitologia britanica, pe care i-a utilizat si Tolkien in Stapanul Inelelor si aducand fiinte mitologice din alte zone culturale(pasarea Fenix|Phoenix, spre exemplu).

Romanele nu sunt lipsite de complexitate si au un univers fictional minunat cu locuri magice cum ar fi peronul numarul 9 si trei sferturi, Colegiul de vrajitorie si arte magice Hoggarts, quidditch, un joc cu reguli extrem de complicate in care concurentii zboara pe maturile unor vrajitoare, masini care zboara, tablouri vivante ai caror ocupanti se plictisesc si pleaca la plimbare, etc.

Cei trei eroi care lupta de partea fortelor binelui sunt Harry Potter, prietenul sau Ron si o fetita, Hermione, cu un mare talent in artele magiei. La un moment dat Ron ii povesteste lui Harry Potter ca fratele sau mai mare e plecat in Romania unde vaneaza dragoni. Episodul i-a dat ideea lui Mircea Cartarescu sa scrie un soi de prelungire autohtona a lui Harry Potter,Enciclopedia zmeilor care in multe privinte depaseste chiar originalul.

Bibliografie
1997 : Harry Potter si piatra filozofala (Harry Potter and the philosopher's stone)
1998 : Harry Potter si camera secretelor (Harry Potter and the chamber of secrets)
1999 : Harry Potter si prizonierul de la Azkaban (Harry Potter and Prisoner of Azkaban)
2000 : Harry Potter si pocalul de foc (Harry Potter and the Goblet of Fire)
2001 : Vaj-hatul de-a lungul timpului (Quidditch throught the ages)
2001 : Animalele fantastice si unde le poti gasi (Fantastic beasts and where to find them)
2003 : Harry Potter si ordinul Phoenix (Harry Potter and the Order of the Phoenix)
2005 : Harry Potter and the Half Blood Prince (Harry Potter and the Half Blood Prince)


Titlurile autorului J. K. Rowling (15)